anasayfa kategoriler idesözlük müze rehberi köşe yazıları sunumlar amacımız bize ulaşın
› Kategoriler  



KEÇE

Çeşitli kaynaklarda değişik tanımlarıyla karşılaşılmakla beraber genel olarak tepme keçe; deri ürünü hayvan liflerinin, nem, ısı, basınç ve hareket etkisi ile örtü hücrelerinin birbirine çözülmeyecek şekilde kenetlenmesinden elde edilen yüzeylerdir.

Yünün çeşitli yollarla sıkıştırılmasıyla yapılan, çok kalın, dokunmadan oluşturulmuş bir tür kaba çözgüsüz kumaş ile bağlantılı işler ‘keçecilik’ adı altında toplanmakta ve bu mesleği uygulayan ustalara ‘keçeci’ denilmektedir.

Yapılışı da göz önüne alınarak yapağıyı hasır üzerine yaydıktan  ve ikisini bir dürdükten sonra ayakla basa basa, yuvarlayarak yapılan bir tür yaygı olarak tanımlanır.

Günümüze ulaşan keçe türleri bebek keçesi, pala, maket (sedir), yolluk, minder, namazlık, yastık, yüklük, kepenek, yamçı, yelek, külah, dolak, koşum keçesi, haşa, eyer, duvar keçesi, tandır kebesi, heybe, torba, turluk, alacık şeklinde sıralanabilir.

Genellikle kuzunun ilk kırkımı olan haziran yününden iyisi, koyunların ikinci kırkımı olan ağustos ayında elde edilen yününden ikinci kalitesi yapılırken kalıp, kalıpleş, çubuk (sepki), makas, halat, su kabı, süpürge, terazi, buhar kazanı vb. gibi araçlar kullanılır.

Keçe, ditme, atma, dökme, dürüm yapma, kapaklama, pişirme, kazıklama, oklavalama, karıştırma ve tığlama işlem basamaklarıyla oluşturulur.
Önceleri ayak ve elle genellikle hamamın bir ünitesinde yapılan keçecilik giderek atölyelerde dökme işlemi ve dürüm yapma dışında genellikle makine yardımıyla yapılmaktadır.

Keçeler  tek renkli ve birden fazla renkli keçeler olarak iki ana başlık altında gruplanır. Doğal renkli keçelerin işlemelerle süslenmiş çeşitleride vardır.

Özellikle semer, palan ve deve palanı yapanlar  ürünlerini çuvaldız türü iğneler ve keçi kılından ipliklerle işleme yaparak ürünlerini bezemektedir.

Keçeleri bezeme yollarından biri, hasıra döşenen renkli keçelerle tasarlanan süslemelerin üstüne yün serilerek hasırla birlikte sarılıp sıkıştırılmasıyla gerçekleşir. Bir diğer yolu ise keçe üzerindeki tiftik iplerin bağlama batik yoluyla renklendirilerek yapılandır.  Aplike edilmiş kabartma izlenimi veren keçe parçalarıyla ayırt edilen ‘kıymalı keçe’ ise tek renkli ve bezemeli keçelere örnektir.

Bu alanda yapılan bir araştırmaya göre Konya, Afyon, Balıkesir, Bigadiç, Manisa, Maraş, Sandıklı, Turgutlu, Tire, Ödemiş, Bergama, Akhisar, Simav, Savaştepe, Karacasu, Yalvaç, Serinhisar, Tavas, Denizli, Şanlıurfa, Ağrı, Bursa, Korkuteli, Kütahya, Adıyaman, Besni, Mardin’de keçe yapıldığı belirlenmiştir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için bkz.

 

 

    Kapat
 

H.Ö. Barışta ‘T.C Dönemi Halk Plastik Sanatları’ Kültür ve Turizm Bakanlığı 2005 
M.Seyirci-A.Topbaş, Anadolu’da Keçecilik, Atatürk,dil ve Tarih yüksek Kurumu, Ankara1999,S.30,C.10
M.Seyirci-A.Topbaş, Keçecilik ve Batı Anadolu’da Keçe Merkezleri, 2.Ulusal El Sanatları Sempozyum Bildirileri, DEÜ GSF yayınları,İzmir,1984
Cavidan Ergenekon,Tepme Keçe Sanatı Üzerine, I.Türk Halk Kültürü Araştırma Sonuçları Sempozyum Bildirileri, Kültür Bakanlığı,Ankara,1996

 
     
 
 
› İlgili kategoriye ait ürünler
İlgili kategoriye ait herhangi bir ürün bulunmamaktadır.

› Bunları biliyor musunuz?
Birsen Malkoç
Tüm hakları saklıdır. © 2024 idesanat.com
Önemli Bilgiler
1. İçeriğimizi başka bir sitede paylaşıyorsanız, lütfen kaynak belirtmeyi unutmayın, ilginize teşekkür ederiz.
2. Sitemizde bulunan bir içeriğin telif haklarına veya yasalara aykırı olduğunu düşünüyorsanız lütfen bize bildirin.