anasayfa kategoriler idesözlük müze rehberi köşe yazıları sunumlar amacımız bize ulaşın
Müze rehberi
Amasya Müzesi


Arkeolojik eserler ile İslâmi Devir mumyaları, 1925 yılında Sultan II. Beyazıt Külliyesi'nin bir bölümünde toplanmış 1962 yılında, Selçuklu Döneminin anıtsal eserlerinden olan 1266 tarihli Gökmedrese Camii'ne taşınmıştır.
1977 yılında bugünkü modern binasında yeniden düzenlenmiş ve tüm eserler kronolojik sıraya göre teşhir edilerek 1980'de hizmete açılmıştır.


11 ayrı medeniyete ait arkeolojik, etnografik, sikke, mühür, el yazması ve mumya olmak üzere yaklaşık 24.000 civarında eseri ile bölgenin en modern ve en zengin müzesidir.


Müzede;
Arkeolojik : 5524 adet
Etnoğrafik : 17187 adet
Etütlük: 1247 adet eser bulunmaktadır.


Alt Salon Teşhiri

Roma ve Bizans Çağı’na ait Amphoralar, Roma Dönemi’ne ait pişmiş topraktan Lahit ve Çakırmıstığın Tepesi olarak adlandırılan büyük tümülüsten çıkarılan Helenistik Dönem’e ait bronz lahit, Hellenistik ve Roma Dönemi’ne ait heykeller, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde Amasya'da inşa edilen cami, medrese ve benzeri yapıların orijinal mermer kitabeleri ile birlikte Milas, Kırşehir ve Avanos yöresi halı ve kilimleri, Alt Salonda teşhir edilmektedir.
Yine bu salonda bulunan Ahşap Eserler bölümünde Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait ahşap işçiliğin nadide örnekleri olan Bizans Dönemi Kapı Kanadı, Selçuklular Döneminde inşa edilen Gökmedrese'nin orijinal kapısı, Osmanlı Dönemi 1485 tarihli Mehmet Paşa Camii'nin orijinal kapısı, dolap kapakları ve şerbetlikler yer almaktadır.

Üst Salon
Arkeolojik Seksiyon

Tunç Çağı (M.Ö. 3500-2100), Hititler (M.Ö. 1750-1200), Urartular (M.Ö. 900-600), Frig Dönemi (M.Ö. 850-600), 1970 yılında Gümüşhacıköy İlçesi, İmirler Köyü'nde yapılan bir kazıdan çıkan buluntularla İskitler (M.Ö. 6.YY.), Hellenistik (M.Ö. 330-29) Dönem’e  ait,  çanak çömlek ve testiler, bronz hançerler, baltalar, kemik iğne bizler, ağırşaklar ve damga mühürler, sunak, pişmiş topraktan boğa başları, insan figürleri, idoller, müzenin en zengin koleksiyonunu oluşturan Roma Çağı (M.Ö. 29-M.S. 476) na ait, cam eserler, Roma Seramikleri, Masklar, Kadın Ziynet Eşyaları, Bronz Kaplar, Kandiller, Sikkeler ve Bizans Çağı (M.S. 476-1453) na ait eserler sergilenmektedir.


Hitit Tanrı Heykelciği,
Hitit İmparatorluk Dönemi’ne (M.Ö. 1400-1200) ait olup bulunabilen diğer metal heykeller içerisinde en büyük boyuttaki insan heykeli olan ve arkeoloji literatüründe "Amasya Heykelciği" veya "Hitit Fırtına Tanrısı Teşup" olarak tanınan eser, dünya arkeolojisinin ünik eserlerinden biridir.


Hellenistik Döneme ait bronz bir define ve Roma İmparatoru Büyük Costantinus'un (M.S. 306-337) Döneminde İstanbul ve Antakya'da darp edilen, dokuz değişik tipteki 1134 adet bronz sikkeden oluşan define ile, Bizans Çağına ait bakır sikke definesi ve bakır Selçuklu defineleri teşhir edilmektedir. Ortaçağ Avusturya Dukalığına ait sikkelerle, İlhanlı ve Osmanlı Dönemi gümüş sikkeleri bu bölümde sergilenmektedir. .


Etnografik Eserler Seksiyonu

Tarım araç ve gereçleri, iplik eğirme ve dokuma aletleri, Osmanlı Döneminde kullanılan Mutfak Eşyaları , Kadın Ziynet Eşyaları, Sedef Sandıklar, Silahlar, Seramikler, Astronomi Aletleri, Hamam Takımları, Saatler, Lambalar, Çay, Kahve ve Sigara Takımları, Şifa Tasları, Buhardanlıklar ve Muskalar, El Yazma Kuran-ı Kerim'ler, Sancaklar sergilenmektedir.


Açık Hava Teşhiri

Müze bahçesinde Hitit, Hellenistik, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait boyutları büyük olan taş eserler teşhir edilmektedir. Doğantepe ve Esençay beldelerinden getirilen Hitit Kapı Aslanları, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait kitabeli ve büstlü mezar stelleri, İon ve Korinth tarzında yapılmış sütun başlıkları, anıtsal yapı parçaları, Roma Dönemine ait mermer ve kireç taşından yapılmış asma dalı bezeli lahitler, Bizans Dönemine ait mezar stelleri, kabartmalı lahitler, mimari parçalar, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait inşa kitabeleri, sanduka tipi başlıklı ve başlıksız mezar taşları, pişmiş toprak erzak küpleri ve Sultan II. Beyazıt Camii'ne ait 1939 depreminde yıkılan son cemaat mahallinin orijinal sütun başlıkları sergilenmektedir.


Mumyalar

Müze bahçesinde Sultan I. Mesud türbesi içerisinde altı adet İlhanlı Dönemine ait mumya teşhir edilmektedir. Mumyalar, Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Nuyin, İzzettin Mehmet Pervane Bey, Cariyesi, erkek ve kız çocuklarına aittir. Bunlar Amasya Burmalı Minare ve Fethiye Camilerinin türbelerinden getirilmiştir.


İletişim Bilgileri:
Adres: Atatürk Cad. AMASYA
Tel:0.(358) 218 45 13
Faks: 0.(358) 218 69 57

 

 

 
Müze Rehberine, sitede ele alınan kategori örneklerinin görülebileceği, etnografik özelliği olan müzeler alınmıştır.
› Müze rehberi
Adıyaman Müzesi
Afyonkarahisar Müzesi
Aksaray Müzesi (Zinciriye Medresesi)
Alanya Müzeleri
Amasra Müzesi / Bartın
Amasya Müzesi
Ankara / Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara Etnografya Müzesi
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
Antalya Müzesi
Aydın Müzesi
Balıkesir - Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnoğrafya Müzesi
Bilecik - Söğüt Etnografya Müzesi
Bitlis Ahlat Müzesi
Bolu Müzesi
Burdur Müzesi
Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi / Yeşil Medrese
Çanakkale Müzesi
Çankırı Müzesi
Çorum Alacahöyük ve Boğazköy Müzeleri
Çorum Müzesi
Denizli Atatürk Evi Etnografya Müzesi
Düzce Konuralp Müzesi / Bolu
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi
Gaziantep Müzeleri
Gümüşhane İkizevler Kent Müzesi
Hatay (Antakya) Müzesi
Isparta Müzesi
Isparta Yalvaç Müzesi
Istanbul / Dolmabahçe Sarayı
Istanbul / Saray Koleksiyonları Müzesi
Istanbul / Topkapı Sarayı Müzesi
Istanbul / Türk - İslam Eserleri Müzesi
Istanbul / Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
Istanbul / Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
Istanbul / Vakıflar Halı Müzesi
Istanbul / Yıldız Porselen Müze Fabrika
Istanbul / Yıldız Şehir Müzesi - Yıldız Sarayı
Izmir - Tire Müzesi
Izmir Etnografya Müzesi
Iznik Ayasofya Müzesi
Iznik Şehir Müzesi (Nilüfer Hatun İmareti)
Karaman Müzesi
Kastamonu Livapaşa Konağı Etnografya Müzesi
Kayseri Müzeleri
Konya Ereğli Müzesi
Konya Etnografya Müzesi
Konya Karatay Çini Eserler Müzesi
Konya Mevlana Müzesi
Konya İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi
Kütahya Çini Müzesi
Mardin Müzesi
Nevşehir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Nevşehir Ürgüp Müzesi
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Sanlıurfa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tokat Müzesi
Ürgüp, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi (Özel Müze)
Van Müzesi
Birsen Malkoç
Tüm hakları saklıdır. © 2024 idesanat.com
Önemli Bilgiler
1. İçeriğimizi başka bir sitede paylaşıyorsanız, lütfen kaynak belirtmeyi unutmayın, ilginize teşekkür ederiz.
2. Sitemizde bulunan bir içeriğin telif haklarına veya yasalara aykırı olduğunu düşünüyorsanız lütfen bize bildirin.