anasayfa kategoriler idesözlük müze rehberi köşe yazıları sunumlar amacımız bize ulaşın
› Kategoriler  

 

SİLLE (KONYA) HALILARI

Sille, Konya’nın 8 km kuzey-batısındadır. Tarıma fazla yer vermeyen dağlık arazileri ve sosyo-kültürel hayatları itibarıyle Silleliler daha çok el sanatlarına yönelmişlerdir.

Sille halıları halıcılığımızda başlı başına bir tarz ve ekol özelliklerine sahiptir. Sille halıları motif, desen ve dokuma özellikleriyle kendine has bir yapıya sahiptir.

Genellikle yün malzemeli ve doğal boyalar kullanılır. Taban halısı türündedirler. Daha çok çift olarak dokunur ve serilirler. Yekpare salon tipleri de mevcuttur. Sedirlik ve seccade türleri varsa da azdır. 380x170, 420x170 cm ölçüsünde olanları yaygındır.

Önceleri 12 batman tarzında dokunurken son yıllarda 40-50 ile dokunanlar da görülmektedir. Bu da 10 cm de yaklaşık 120 düğüm etmektedir.

Genellikle 3 veya 5 göbeklidirler. Halılara hakim olan desen ve motif, badem, göbek ve madalyondur. Küçük ebatta olanlar ve seccadeler de ise karşılıklı sütunlar bulunur.

Frigya sanat ve kültürününün izlerini de taşıyan halılarda hakim olan renk kırmızıdır. Yöre halkı Sızma’daki civa maden ocaklarından çıkarılan zencefre, özellikle vermillon denilen koyu kırmızı boyayı elde etmeyi ve imalatta kullanmayı ilk çağlardan beri bilmiş ve dokumacılıkta bol miktarda kullanmıştır.

Kaliteyi temin eden toprak ve kök boya ise Sille bölgesine onbin yıldan beri bilinen toprak boya ocaklarından ve gayet zengin flora örtüsünden elde edilir. 

Sille’de hem ekim hem de kullanım alanları sebebiyle cehri, çok önemli ve değerli bir bitkidir. Dokuma boyacılığımızın esasını teşkil eden bitkilerin arasında Cehri nin özel bir yeri vardır.  Diğer renkler açık sarı, açık yeşil, siyah, pembe, gök ve krem renklerdir.

Silleli halısının malzemesini kendisi hazırlar Babadan oğula intikal eden bir meslek sırrı konumundaki hazırlama, yol ve tekniğiyle sağlanan malzemeler ile dokunan halılarda İslam öncesi ve sonrası fikir ve kültür etkinlikleri göze çarpar.

Bütün bu üstün kaliteler Sille halılarına haklı bir kıymet ve şöhret sağlamıştır. Bu nedenle Sille’de halıcılık gayet yaygın bir potansiyele sahiptir.

Malzeme, teknik, estetik ve ekonomik açılardan Sille halılarının tarihimizdeki yeri ve rolü hk. detaylı bilgi için bkz.

 

    Kapat
 

Kaynak Hasan Özönder, Yüzyıllar boyunca Sille’de Halıcılık ve Sille Halılarının Karakteristik Özellikleri, Erdem, AKM Yayınları, S.30, Ankara 1999
     Hasan Özönder, Korunması ve Onarılması Gereken Bir Sanat Bölgemiz Sille/Konya, İÜ Ed.Fak. Araştırma Mrk. V. Milli Türkoloji Kongresi, İstanbul 1983
     Hasan Özönder, Sille’de halıcılık ve Türk Halıcılığının Geleceğine Dair Düşünceler, I.Uluslararası Türk Halı Kongresi, İstanbul 1984

 
     
 
 
› İlgili kategoriye ait ürünler
İlgili kategoriye ait herhangi bir ürün bulunmamaktadır.

› Bunları biliyor musunuz?
Birsen Malkoç
Tüm hakları saklıdır. © 2024 idesanat.com
Önemli Bilgiler
1. İçeriğimizi başka bir sitede paylaşıyorsanız, lütfen kaynak belirtmeyi unutmayın, ilginize teşekkür ederiz.
2. Sitemizde bulunan bir içeriğin telif haklarına veya yasalara aykırı olduğunu düşünüyorsanız lütfen bize bildirin.