Yaşadığımız coğrafyanın tarih içindeki durumuna bir bakacak olursak Anadolu; bütün büyük dinlerin , bütün felsefi akımların çıktığı , dünyaya medeniyetin dağıldığı yerdir.
Dolayısıyla tarihi süreç içerisinde yüzlerce farklı medeniyetle buluşan Türk kültürü, insanlık tarihinin en zengin kültürlerinden biri haline gelmiştir.
Anadolu’daki tüm medeniyetler, tarih boyunca hep güzelliğin peşinde olmuştur. Bitki ve hayvan çeşitliliğiyle çok zengin doğası büyük bir yaratıcılığın doğmasına olanak tanımış, doğanın ihtişamı el emeği, alın teri ve göz nuruyla cama, taşa ve metale kazınmıştır.
Geleneksel Türk Sanatları, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur.
Ancak; kültürümüzün maddi öğeleri olan, günümüzde el sanatı olarak adlandırılan sanatlarımızdan bir çoğunun kaybolduğu veya kaybolmaya yüz tuttuğu bilinmektedir. Batı ülkeleri ile kıyaslanacak olursa bugün çok gerilemiş ve eski güzelliklerini yitirmiş de olsa ülkemizde pek çok el sanatı hala yaşamaktadır.
Bu sebeple; kültürel ve sanatsal değerleri görüp tanımada, ona sahip çıkma bilincinin oluşmasında katkısı olacak eserlerin doğru, tarihsel çizgisi belli, toplumdaki işlevinin iyi yansıtıldığı bir ortamda sergilenmesi önem taşımaktadır.
Bu düşünceden yola çıkarak, bu sitede; Cumhuriyet döneminde ülkemizde yapılan el sanatlarına yönelik çalışmalar, gruplandırılmaya, tanım, içerik, sınıflandırma açılarından bilimsel bir sistematik içinde ele alınmaya çalışılmıştır.
Bu amaç doğrultusunda sitemiz; 'Köşe Yazıları' ve 'Sunum (ppt)' bölümüyle de bilgi paylaşmak isteyen herkese açıktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
İde Sanat İde Geleneksel Sanatlar – Birsen Malkoç |