Osmanlı Dönemi İstanbul’unun sosyal yaşamını aksettiren materyallerin sergilendiği Yıldız Şehir Müzesi nin kuruluş tarihi 1939 yılına kadar uzanır, ilk olarak Beyazıt’taki Belediye Kütüphanesi’nde sergilenmeye başlanmış, buradan 1945 yılında Gazanfer Ağa Külliyesi’ne taşınarak Belediye Müzesi adıyla bir süre burada da sergilenmiştir.
İstanbul Beşiktaş’ta Şehir müzesi adıyla hizmete girdiği 1988 yılından bu yana, koleksiyonunu Yıldız Sarayı'ndaki Güzel Sanatlar Salonu’ndaki yerinde konukların ilgisine sunan müze; hat levhaları, kumaşlar, çeşitli cam eserler, mutfak eşyaları, kahve takımları, mühürler, cilt kalıpları, ölçek, terazi ve ağırlıklar, keramik eserler vb. müzelik değeri olan eşyaları koleksiyonunda barındırır.
Müzede birçok ressamın eserlerinin yanı sıra hat sanatının önemli isimlerinin imzasını taşıyan koleksiyonlar bulunmaktadır. Hat sanatı eserleri arasında yazı-resimler, yazı ile yapılmış kuş, arslan, insan yüzü, insan vücudu, cami ve ibrik gibi şekiller de müzede ayrı bir bölüm halindedir.
İstanbul’da önemli bir tarihi mekân niteliği taşıyan Şehir Müzesi’nin koleksiyonunda genellikle 18. ve 19’uncu yüzyıla özgü etnografik ve tarihsel nitelikteki eserler ile kent kültürüne ait pek çok şey bulunmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet, Sultan II. Osman ve Sultan I. Mahmut tuğralı fermanlar, Tophane lüleleri, tarikat eşyaları, İstanbul’un değişik esnaf gruplarına ait aletler, âlemler, şerbet tasları ve güğümleri, 18-19. yüzyıl porselenleri ve üzerlerindeki resimler ile dikkati çeken Eser-i İstanbul damgalı porselenler sergilenen diğer önemli eserler arasındadır. Barbaros Bulvarı, 80690 Yıldız, Beşiktaş / İstanbul Yıldız Şehir Müzesi Tel : 0212-258 53 44
|