Osmanlı devletinin en önemli bir seramik üretim merkezi olan ve ismini, burada üretilen ve dışarıya satılan çanak çömleklerinden alan Çanakkale’de müze, 1960 yılında ziyarete açılmış, 1984 yılında yeni müze binasında hizmet vermeye başlamıştır.
Beş salonu bulunan müze bahçesinde; kabartmalar, mezar taşları, heykeller, yazıtlar bulunmaktadır.
1. salon, yöresinde 17. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyıl başları arasında üretilmiş olan Çanakkale seramiklerinden örnekler ve bazı Osmanlı dönemi ahşap eserler sergilenmektedir.
Salonda ayrıca antik yerleşimlerden buluntular; Troas bölgesi antik kentlerinden ve Mysia bölgesindeki Kyzikos kazılarında bulunan Hellenistik ve Roma eserleri sergilenmektedir
2. salon müzenin en eski koleksiyonlarının ve Troia eserlerinin sergilendiği salondur. Fosiller, Yontma Taş Çağı baltaları, Beşige Tepe prehistorik buluntuları ile Troia tabakalarına ait eserler sergilenmektedir.
3. salon. Çan ve Yenice Tümülüsleri’nde bulunan Hellenistik Dönem eserleri ile M.Ö.7-2. yüzyıla ait Bozcaada nekropol buluntuları olan Attika ve Korinth ithal keramiklerinin yanı sıra, Aiolis bölgesinin kendine özgü gri monokrom renkli seramiklerden örnekler bulunmaktadır.
4. salon Dardanos Tümülüsü'nde yapılan kazıda bulunan yazılı bronz kremasyon kapları, takılar, gemmalar, altın yüzükler, çelenk ve diademler, kandiller, tekstil parçaları, sandaletler, ahşap eşyalar ve kline parçaları bulunmaktadır. küçük pişmiş topraktan yapılmış Aphrodit heykelciği de Başyapıt sayılabilecek eser ler arasındadır.
5. salon ise Assos (Behramkale)'den gelmiş ağızları küçük keselerle kapatılmış kremasyon kapları, çok değişik pozisyonlarla hareketlendirilmiş olan terracotta figürinlerin yanı sıra Attika ve Korinth seramikleri, Fenike camları da sergilenmektedir.
Salonda ayrıca, Gülpınar Apollon Smintheion Kutsal Alanı kazılarından gelen eserler ile, seçkin sikke örnekleri ve cam eserler sergilenmektedir.
İzmir Caddesi
Tel : (0286) 217 65 65
Faks : (0286) 217 11 05
Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30/13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. |