Burdur yöresi bulunduğu yer bakımından Akdeniz, Ege ve İç Anadolu uygarlıklarının ortak özelliklerini temsil etmektedir. Çok zengin bir prehistorik ve klasik çağlar arkeolojisine sahip olan Burdur'un geçmişi Paleolitik Çağa uzanmaktadır. Yeşilova İlçesi Başkuyu Köyü'nde bulunan kaya resimlerinden Paleolitik Çağ (700.000 - 15.000), yörenin değişik yerlerinde yapılan araştırmalarda elde edilen diğer buluntulara göre, Mezolitik (15.000 - 8.000) çağ insanının Burdur'da yaşadığı kesinlikle kanıtlanmıştır.
Burdur bölgesi, Anadolu Platosu'ndaki Neolitik kültürlerin ortaya çıkarıldığı ilk bölgedir ve Anadolu'da Neolitik Çağ'ın en iyi izlendiği bölgelerden biri haline gelmiştir. Neolitik Çağ araştırmaları bakımından özel bir konuma sahip bölgede Neolitik (8.000 - 5.500) ve Kalkolitik (5.500 - 3.200) çağlara ait somut buluntular Burdur'da Hacılar ve Kuruçay Höyük'lerinde ortaya çıkarılmıştır.
Bu gün 60.000e varan eser sayısıyla zengin bir koleksiyona sahip olan Burdur Müzesi Ülkemizin ilk 10 – 15 müzesi arasında bulunmaktadır.
Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesinin kütüphane binasında (18. yy. Osmanlı yapısı) toplanarak koruma altına alınan eserler 1969 yılında ziyarete açılmıştır.
Çevrede yapılan arkeolojik kazılar (Hacılar , Kuruçay , Höyücek, İncirhan, Bubon ve Sagalassos merkezleri), sonucunda Müzedeki taşınır kültür varlıklarının sayısı, 18521 adet arkeolojik, 29765 adet sikke ve 4655 adet etnografik kültür varlığı olmak üzere toplam 52.941'e ulaşmıştır. Bu sayı içerisinde Neolitik Çağdan günümüze değin bütün çağ ve dönemlerin en güzel örneklerini kesintisiz bir şekilde bulmak mümkündür.
Burdur Arkeoloji Müzesi'nde 3 bölüm vardır:
1- Bahçe (Açık Teşhir): Müze bahçesinde Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait heykeller, steller, çeşitli mimarî unsurlar, lahit ve lahit kapakları, yazıt parçaları, yüksek kabartmalar vb. eserler sergilenmektedir.
2- Heykel Salonu: Bu salonda sergilenmekte olan eserlerin hemen tamamı, Bucak İlçesi sınırları içindeki Kremna antik kentinden 1970'li yıllarda getirilmiştir. Bunlar arasında sanat değerleri çok yüksek olan Büyük ve Küçük Athena, Hygieia, Leto, Apollon, Nemesis, Dionysos, Aphrodite ve giyimli kadın heykeli vardır.
3- Küçük Eserler Salonu: Burada eserler kronolojik bir sıraya göre düzenlenmiştir. Hacılar - Kuruçay - Höyücek höyüklerindeki kazılarda çıkarılan eserler arasında Geç Neolitik, Erken ve Geç Kalkolitik ve İlk Tunç çağlarına ait buluntular, Demir Çağı, Frig, Pers, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait pişmiş toprak boyalı ve boyasız kaplar, Ana Tanrıça figürinleri, taş ve bronz balta ve diğer aletler, süs eşyaları, makyaj malzemeleri, riton kaplar, mülkiyet ve hukuk kavramını temsil eden damga ve silindir mühürler, kandil ve kalıpları, madeni tanrı ve diğer tasvirli figürinler, bronz atlet heykeli, sikkelerin yanı sıra, 10 yıldır ülkemizde yapılmakta olan en büyük arkeolojik kazılardan biri olan Sagalassos antik kentinde günışığına çıkarılan ve her biri birbirinden güzel heykel buluntuları ve diğer küçük buluntular sergilenmektedir.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Burdur Müzesi Müdürlüğü
Özgür Mahallesi, Cevizli Sokak Tel : (0248) 232 10 42 Faks : (0248) 233 87 63 Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.00 arasında ziyarete açıktır. |