Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne bağlı Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi, Şehzadebaşı`nda farklı fonksiyonlu yapılardan oluşan bir külliye içindedir. (Darü`l-kurrâ, Medrese odaları, Kütüphane, Sıbyan Mektebi, Sebil v.s.) Külliye, Sultan Mustafa II. Devri`nin sadrazamlarından Amcazâde Hüseyin Paşa tarafından 1644–1702 yılları arasında yaptırılmıştır.
Dershane-Mescit (Darü`l-kurra), medrese odaları, kütüphane, Sıbyan Mektebi ve Sebil bölümlerinden meydana gelen külliyenin kapısından içeri girildiğinde Klasik U tipi Medreselerden farklı serbest bir medrese planı dikkati çeker.
Bugün müze olan Külliyede; taş kitabeler, mezar taşları, çiniler, ahşap eserler, ölçü aletleri, aydınlatma araçları, dekoratif inşaat malzemeleri, mimari elemanlar, tuğralar, tavan süslemeleri, (ahşap ve alçı) rahleler, sedef ve bağa kullanılan, kündekârî ahşap işçiliğinin ince üslubunu yansıtan eserler, madeni eserler (gülabdan, buhurdan, şamdan, sancak ve alemler, ibrikler, mangallar) mevcuttur. Bu eserlerin bir kısmı bahçede olmak üzere "Açık Hava Müzesi" şeklinde düzenlenmiştir. Bahçede Fatih Camiine ait minare külahı, Sütun başlıkları, tuğralar ve mezar taşları, çeşme aynaları, kurnalar, kitabeler ve mimari eserler sergilenmektedir.
Müzede, Huand Hatun Hamamı`na ve Beyşehir Demirli Mescid`e ait Selçuklu çinilerinden başka erken devir Osmanlı çinilerini oluşturan Bursa Yeşil Külliye; Edirne Şah Melek Camii çinilerinin eşsiz örnekleri de yer almaktadır. Klasik Osmanlı devrine ait XVI. Yüzyıl ve sonrası çinileri, Topkapı Sarayı, Rüstem Paşa Camii, Takkeci İbrahim Ağa Camii, Ahmet Külliyesi Arasta Sebili içinde kullanılan ve değişik teknikleri haiz olan Çiniler, Kubbetü`s -Sahra çinileri örnekleri de müzededir.
Ahşap Eserler de Müzede en nadide eserler olarak yer almaktadır. Ankara Ahi Elvan Camii dolap ve pencere kapakları, XIV. Yüzyıl Selçuklu devrinin en güzel örneklerini oluşturmaktadır. Rumi Palmetli oyma şebekeler, geç devir Osmanlı Arması XIX. Yüzyıl ahşap eserler de yine müzede koruma altındadır.
Ölçme aletleri (Sekstant, yükseklik ölçeği altimetre, yağmur ölçme aleti, rubnu tahtaları, açı ölçmede kullanılan teodolit ve saatler) ile aydınlatma araçları (Şamdanlar, Cam Fanuslar, Fenerler, Kandiller) deve kuşu yumurtaları, buhurdanlar ve gülabdanlar, müzenin diğer nadide örnekleridir.
Müzede ayrıca inşaatlarda kullanılan çivi, demir kenet, kapı kulpları, kilit-anahtar, menteşe ve musluklar da yer almaktadır.
Müzede 1529 adet eser mevcuttur. Camilerden müzeye intikal eden eserler nedeniyle müzedeki eser sayısı sürekli değişim göstermektedir.
Tel.:0212 525 12 94 Fax: 0212 527 58 51 Adres: Saraçhane Sokak No: 1 Fatih
|