Bina, Cumhuriyetin ilk yıllarında parti binası olarak kullanılmıştır. 1950 yıllarından sonra Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilerek bir süre Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet vermiştir.
1977 yılında da Kültür Bakanlığı tarafından anıt eser olarak tescil edilerek koruma altına alınmış, 1984 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır.
Bina, dış yapısı, planı, pencerelerinin formu ve süsleme özelliklerinden dolayı Sakız üslubu olarak tanımlanmaktadır. İki katlı olarak inşa edilen yapı, plan itibariyle orta sofalı ve bu sofaya açılan odalardan oluşmaktadır.
Zemin katın tavan silmeleri ile üst katı taşıyan ahşap direklerin üzerini örten kaval yivli meander bezemeli, silme başlıklı dekoratif köşe payelerinin dışında herhangi bir süslemesi yoktur.
Müzenin alt katında etnografik eserler sergilenmekte, üst katı ise Atatürk’e ait eserlerin sergilendiği iki odanın dışındaki diğer odalar ise geleneksel Denizli Evi olarak düzenlenmiştir.
Alt kattaki odalarda; duvar ve yer vitrinlerinde gümüş ve bafon kadın takıları, işlemeli kadın cepkenleri, el işlemeleri ile fincan zarfları, ahşap oyma hat örnekleri, değişik tipte tüfekler, kılıçlar, Yatağan Palaları, tabancalar, işlemeli kadın giysileri ile el işlemeleri bulunmaktadır.
Üst kat işlemeli kadın ve erkek giysilerinin mankenler üzerinde sergilendiği Tipik bir Türk ailesinin canlandırması ile günlük kullanım eşyaları; bakır sini içinde mutfak kapları, aynalar, bakır mangal ve döküm soba sergilenmektedir. Atatürk’ün Denizli’yi ziyaretlerinde kaldığı odalarda Atatürk’e ait eşyalar bulunmaktadır.
|