Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan Halı müzesi İstanbul'da Sultan Ahmet Cami, Hünkar kasrındadır.
Yapı Padişahın namazdan önce veya sonra oturup dinlenebileceği sohbet edebileceği bir yapı olarak tasarlanan hünkar kasırlarının ilk örneğidir.
Sultan Ahmet Cami ile birlikte yapılan Hünkâr Kasrı Sultan I.Ahmet tarafından 1609- 1617 yıllarında yaptırılmıştır. Mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa'dır. Çeşitli onarımlarla günümüze ulaşan kasır birçok özgün ayrıntısını yitirmiş, son büyük onarımını 1949 yılındaki yangından sonra geçirmiştir.
Özgün çatı ve bezemeleri yok olan kasrın değerli kumaş, kilim ve halılarla döşendiği inşaat defterinde satın alınan eşyalar listesinden öğrenilmektedir. Halı müzesi ( Sultan Ahmet Camii Hünkâr Kasrı ) iki kattan ibaret olup alt katında giriş koridoru, üst kata çıkış rampası, üst katında ise üç adet oda yer almaktadır.
Özgün Türk halılarının bulunduğu, çok nadir özellikte olan halıların sergilendiği müzede 448 adet halı bulunmaktadır. 62 adet halı dönüşümlü olarak sergilenmektedir. Müze koleksiyonu, yüzyıllardan beri eski bir İslam geleneği ile camilere bağışlanan tarihi ve sanat değeri yüksek halıların toplanmasıyla oluşturulmuştur. Türkiye'de sadece halının sergilendiği tek müzedir. 1979`da Halı Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.
Müzede en erken tarihli halı 14. yüzyıl beylikler devri halısıdır.
Sergilenen halılar arasında, 15. yüzyıl erken Osmanlı Dönemi halıları, 16. ve 17. yüzyıl klasik devri halıları (Uşak halıları, Bergama, Konya ve kula Halıları) 18. yüzyıl Kazak halısı, 16. yüzyıl İran halısı, Kafkas halıları, Türkmen halıları, 19. yüzyıl Yağcıbedir seccadesi bulunmaktadır.
Müzenin ilgi çeken bölümlerinden birisi de 16.-18. yüzyıllarda önemli bir halı dokuma merkezi olan Uşak yöresinde dokunan yıldız, madalyon, kuş motifli Uşak halılarıdır. 19. Yüzyıla ait Kula, Gördes, Konya, Lâdik ve Milas çevrelerine ait seccadelerin en nadide örnekleri sergilenmektedir.
İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü - Halı Müzesi Sultanahmet Camii Avlusu Sultanahmet/ İSTANBUL
|